Şuanda 58 konuk çevrimiçi
BugünBugün374
DünDün2801
Bu haftaBu hafta6895
Bu ayBu ay27897
ToplamToplam10189951
Suriye ve Kürt dusmanligi 2 PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazar, 04 Ocak 2009 20:41


 

Suriye’nin Kürtlere ve ülkedeki diger azinliklara yönelik saldirilari araliksiz sürüyor. Yazida konuyla ilgili olarak degisik kuruluslarin raporlari yer aliyor.

 

Bu raporu İngilizcesinden çevirmiştim ve değişik sitelerde yayınlanmıştı.

Suriye: Mashal Tamo’ya yönelik mantıksız itham Suriye’de İnsan hakları için mücadele eden bir Kürt ömür boyu hapis tehdidiyle karşı karşıya

Tehdit Altındaki Halklar Kurumu’nun aldığı bilgiye göre, Suriyeli insan hakları savunucusu Mashal Tamo ömür boyu hapis ve ağır çalışma cezası ile karşı karşıya. Şam’daki mahkeme kendisini Suriye Anayasası’nın 298. maddesine göre “iç savaşı kışkırtmak”tan suçlu bulursa, Tamo bu ağır cezaya çarptırılabilir. 

 Tehdit Altındaki Halklar Kurumu’nun Yakın Doğu danışmanı Kamal Sido, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “muhabirimize yönelik suçlamalar mantıksızdır. Mashal Tamo politik sorunların çözümünde şiddetin her çeşidini kategorik olarak reddeder” dedi.  

Bu cesur insan hakları uzmanının susturulmak istendiği açıktır. Altı çocuk babası olan Tamo, Suriye’deki Kürtlerin durumu hakkında düzenli olarak kurumumuza rapor verirdi.  Kendisi ayrıca devlet otoritesini ve ulusal kimliği zayıflatmak ve tahrip etmekle de suçlanıyor ve bu da 285. maddenin ihlali anlamına geliyor. 

Mashal Tamo 14-15 Ağustos gecesi kuzey Suriye’deki al-Arab kentinde Suriye gizli servisi tarafından gözaltına alındı. Arabasına el konuldu ve yakınlarına birkaç gün boyunca nerede olduğu hakkında bilgi verilmedi.  Tehdit Altındaki Halklar Kurumu sonuçta kendisinin Şam yakınındaki al-Adra hapishanesinde adli suçlularla birlikte hücrede bulunduğu bilgisine ulaştı. Kurumumuz Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, onun Fransız meslektaşı Bernard Kouchner ile Şam’daki Avrupa birliği ve Batı Avrupa ülkeleri elçiliklerine başvurarak Tamo’ya yardım için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İnsan hakları örgütü, ek olarak Suriye Devlet Başkanı Al-Assad’a; savunma, adalet ve dışişleri bakanlıklarına çağrıda bulunarak Tamo’nun bulunduğu yerin açıklanmasını ve serbest bırakılmasını istedi. Tehdit Altındaki Halklar Kurumu’nun Birleşmiş Millet temsilcisi de aynı şekilde Suriye Arap Cumhuriyeti’nin New York’taki temsilcisinden Tamo’nun serbest bırakılmasını talep etti. 

Syria: Kurdish human rights worker is threatened with life imprisonment  Göttingen, 22.09.2008   

İkinci açıklama oldukça yeni ve 14 Kasım’da Berlin’de Almanya’da yaşayan Kürtlerin Suriye yönetimine karşı yaptığı protesto yürüyüşünü haber veriyor.  

Açıklama Gesellschaft für bedrohte Völker (Tehdit Altındaki Halklar Örgütü) tarafından yapılmış ve www.gfbv.de sayfasında yürüyüş fotoğrafıyla birlikte görülebilir.  

Kusura bakmayın, metnin hepsini çevirecek vaktim şu anda yok, ancak özet bir çeviri yapabileceğim.  

Tehdit Altındaki Halklar Örgütü suriye’de sınır bölgelerinde yaşayan Kürtlerin ve öteki azınlıkların mülksüzleştirilmelerine karşı çıkıyor. Suriye Devlet Başkanı’nın 49 nolu ve 10.09.2008 tarihli tamimi uyarınca, sınır bölgelerine yakın oturan ve Arap olmayanlar gayrı menkullerine tapu alamayacaklar, satamayacaklar ve yenilerini satın alamayacaklar, miras bırakamayacaklar. Bu önlemden öncelikle Kürtler ve Asur-Ermeni nüfus etkileniyor. Uygulama alanı Türkiye-Suriye sınırına yakın olan bölge.   

Suriye’nin Arap olmayanları mülksüzleştirmesi ve giderek ülkeden sürmeye çalışması yeni değil. 1960’lı yılların ortalarında Kürtlere yönelik olarak yine böyle bir uygulama yapılmış.

Türkiye ve Irak sınırlarına yakın oturan Kürtlerin bir bölümü, “Arap kuşağı” adı verilen 15 km. eninde ve 350 km. Uzunluğundaki bölge nedeniyle mülklerini kaybetmişler. (Suriye’nin Arap milliyetçiliği ve Kürtler başta olmak üzere Arap olmayanlardan korkusu yeni değilmiş.)  

14.07.2008 tarihinde, Almanya İçişleri Bakanı Schauble ile Suriyeli meslektaşı Abdel Madschid arasında, Almanya’ya sığınma başvurusu yapmış ve bazıları yıllardır bu ülkede yaşayan Suriyelilerin geri gönderilmelerinin kolaylaştırılması üzerine bir anlaşma imzalandı. (Hayrettir, aynı anlaşma Türkiye İçişleri Bakanı ile de imzalanmıştı.)  

Sizlere Suriye’de yoğun insan hakları ile ilgili başka internet adresleri de verebilirim, ama sanırım bu kadarı fikir edinmek için yeterlidir.   

Uyarı: Birkaç saatten beri “önemli açıklamalar var, ekteki dosyayı açın ve okuyun” yazılı elektronik postalar geliyor. Bu, tipik bir virüs gönderme yöntemidir. Tavsiyem, hemen imha etmenizdir.

Suriye ajanları iş başında!       
Son Güncelleme: Salı, 06 Ocak 2009 19:39