Şuanda 46 konuk çevrimiçi
BugünBugün744
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6716
Bu ayBu ay40453
ToplamToplam10157008
Corona ve fırsat kullanmak PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Çarşamba, 18 Mart 2020 23:38


Türkiye coronanın ardından kapitalist sistemde yeni düzenlemeler gerçekleşeceğini ve bu fırsatı iyi kullanmaları gerektiğini düşünüyor.

Zor iş, çünkü bu işler istemekle olmuyor.

Kapitalist sistemde güçler dengesi yeniden oluşacak ve büyük ihtimalle Çin’in yükselmesi yavaşlayacak, Almanya ise daha da öne geçecek…

Almanya başta İtalya ve İspanya olmak üzere Fransa dahil çok sayıda ülkeyi ekonomik bakımdan kurtarmak ya da destek olmak zorunda kalacak ve bunu da karşılıksız olarak yapmayacak…

Bu tahmine başka eklemeler de yapılabilir.

Fırsatı kullanabilmek için önce onu görebilmek gerekir ve diyelim ki bunu herkes görüyor. Ama görmek yetmez; onu kullanabilecek imkanlarınızın olması gerekir. Almanya’nın büyük bir sermaye ve bunu destekleyen teknoloji gücü bulunuyor.

Türkiye’de ise bunlar yoktur denilemese bile önemli ülkeleri kurtaracak düzeyde bulunmuyor. Akaryakıt fiyatlarının düşmesinden kazanç sağlarlar ama bu kazanç büyük fırsatı değerlendirmek için yetmez.

Almanya’da Tübingen’de büyük bir mikrobiyoloji firması bulunuyor. Bu firma değişik alanlardaki çalışmalarının yanı sıra corona için ilaç konusunda da epeyce adım atmış durumdadır. Bütün kapitalist ülkeler birbirini yakından izlediğinden, Trump bu firmada çalışan bilim insanlarına yüksek maaş teklif ederek ABD’ye gelmelerini ve bu ülke için ilaç üretmelerini önerdi.

Kapitalizm dediğin paranın egemenliği değil midir, bastırırsın parayı, gelir; böyle düşündü Trump. Ancak hem firma sahibi hem de bilim insanları Trump’ın teklifini reddettiler. “Tedavi bulabilirsek eğer, bunu belirli bir halk için değil, dünyada yaşayan herkes için bulacağız” diye de eklediler.

Güzel bir davranış; herkesin ve her şeyin uygun bir fiyatının olmadığını gösterdiler.

Yine de şöyle düşünüyorum: eğer Almanya daha da iyi bir gelecek vaat eden bir ülke olmasaydı, bu kadar kolay reddedemezlerdi.

Tabii bir de kamuoyu baskısı bulunuyor. Almanya’da halk iki kişiden fena halde gıcık oluyor: birisi Trump, ötekini söylemeyeyim; anlarsınız.

Dünya düzeninde beklenen değişiklikler konusunda şunun da eklenmesi gerekir:

 

Marksistlerin önemli bölümü umutsuz durumdalar. Gücümüz zayıf, gelişmelere müdahale edemeyiz, burası açık ama bu durum ne olduğunu anlamaya çalışmamızı engellemez. Bugün genel olarak kapitalizmden, kapitalist ülkelerden söz etmek doğru değildir. Hangi ülkeler çıkıyor, hangileri batıyor; bunu gözlemlemek gerekir. Müdahale gücümüz yok ama ne olduğunu anlayamıyorsanız, bu güce hiçbir zaman sahip olamayacaksınız demektir.