Şuanda 26 konuk çevrimiçi
BugünBugün432
DünDün1042
Bu haftaBu hafta1474
Bu ayBu ay22476
ToplamToplam10184530
Kürt halkı ne ABD ne de Rusya'ya güvenerek... PDF Yazdır e-Posta
Hasan Cabir tarafından yazıldı   
Perşembe, 27 Aralık 2018 17:29


BU HAKLI ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ BAŞLATMADI

 

Ani çıkışlarla ve ani aldığı kararlarla dünyanın tanıdığı  ABD Başkanı Donald Trump'ın ani ve beklenmedik biçimde Suriye'den çekilme kararı alması, bölge ve dünya siyasetinde önemli bir sarsıntı yarattığı gibi bir kez daha şaşırtmıştır.

Bu çekilmenin ardından en çok eli zayıflayan tartışmasız Kürt halkı olmuştur ABD’nin Kürt halkına karşı ilk yaptığı ihanet değildir ve sonuncu da olmayacaktır.

Zira emperyalist güçlerin çıkarları neredeyse orada yer alırlar zaten,  ezilen sömürülen bir halkın çıkarları için emperyalistler yardım etmezler bu onların doğalarına aykırıdır.

ABD’nin aldığı bu karardan sonra bazı yazarların ABD yenilgiye uğradı  vs gerçek dışı analizleri yapmakla ancak kendilerini tatmin ederler. Ben bunu söylerken ABD savunuculuğu değil var olan Ortadoğu sahasında yaşanan gerçeklere dayanarak söylüyorum.

“ABD dışişleri personeli ayrılıyor. Askerleri yerinde ama operasyonlara katılanlar bir süre sonra Erbil’e geçecek. Bu da 1-2 ay sürer. Üslerdeki personel kalacak” satırlarıyla aktarıyor.

“Peki, Suriye’den gidenler Erbil’de ABD üslerinde tatil mi yapacaklar”

“IŞİD’le savaşta YPG’ye destek olan ABD askerleri burada büyük deneyimler kazandılar. Bunlar İran’da kullanılacaklar. Bölgedeki sıcak gelişmeleri takip eden ve değerlendiren uzmanlar, çekilme açıklaması ile ABD İran startını verdi” diyor.

Hiçbir emperyalist güç işgal edeceği yerlere girdiğinde çıkmak için değil kalıcı olmak için girer ve kolay kolay çıkmaz. Nitekim her ne kadar çıktı gibi gözüken ABD aslında çıkmadı sadece daha sağlam Ortadoğu sahasında kalmak için taktik değişikliğine gitmiştir.

Zira ABD hedefinde  Esad’tan daha çok molla gericiliği var, neden çıksın ki. Zaten Suriye’yi işgal etmesinin temelinde İran gericiliği var. Bu varken sahayı molla gericiliğine ve Rusya’ya asla bırakmayacak, sadece kartlar yeniden karılacaktır.

Sosyal medyada dolaşan Kürtler  hala anlamadılar mı emperyalizme güvenilmeyeceğini. Kürtler ABD uşaklığını, kuklası olmayı bıraksınlar vs söylemlerin dolaştığı, bunu söyleyen ahmaklara şunu sormak gerekir; Kürtler bu savaşa ne ABD emperyalizme güvenerek giriştiler nede başka bir güce, sadece kendi halkının gücüne dayanarak direndiler savaştılar ve savaşmaya da devam ediyorlar .

Kürt halkı ABD emperyalizminin Kürdistan’ın kurulmasından yana olmadığını  çok iyi biliyor.  Barzani referandumunda Afrin işgalinde gördük. Ne var ki 4 tarafınız  haydutlarla çevrilmiş, savaşın en yüksek savaş teknolojiyle saldıran bu haydutlar karşısında sınırlı savaş silahlarınızla nereye kadar gide bilebilirsiniz ki. Bunun için Kürt halkının kazanımlarını korumak ve yaşatmak için kimi yerde  savaşlarda kendi çıkarlarınız doğrultusunda taviz vermek zorunda kalabilirsiniz bu savaşın olmazsa olmaz bir gerçeğidir.

Zira Kürt halkı ABD emperyalizmiyle hareket etmeseydi Rus emperyalizmiyle hareket etseydi  ne değişecekti ki? Kürtler Emperyalizm yanlısı Suriye Anti Emperyalist mi..! ?

Sonuçta ikisi de emperyalist güç ve Kürt halkı kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmek zorunda kaldı evet ABD Kürtleri kullandı diyebilirsiniz. Kürt halkının  aman kazanmaya ihtiyacı vardı ve bunu yaptı.  Ben yazımı uzatmadan ABD’nin çekilme nedenlerine değinmek istiyorum kısaca.

Dediğim gibi ABD çekilmedi ABD uzun zamandan beri Irakt’a sonra Suriye’de böyle bir savaşa girişti, gereken silahlarını denedi kendi askerlerini savaş koşulları içinde daha da uzmanlaştırma eğitimini de yaptırdı.

ABD’nin çekilme süsü verdiği çekilmenin en büyük etmeni iki ipe  uzun zamandan beri oynayan RTE’nı kendi saflarına çekmek  ve çıkarları için Kürt halkını harcar. Sadece Kürt halkını değil hangi halk olursa olsun harcar. Hedef İran olunca Türkiye ABD için daha cazip geldi. ABD bu çekilmeyi ortaya atarak kendi askerini çekerek koruma altına almış ve büyük mali masraflarından kurtulmuş olup aynı zamanda Türkiye’ye silah satışını da gerçekleştirmiş oldu. Bir taraftan silah satışını Türkiye’ye yaparken aynı zamanda Türkiye’ye büyük savaş maliyesini de yüklemiş oldu. Sonuçta savaşın maliye bombası Türkiye’nin elinde patlaması kaçınılmaz duruma düşmüş oldu.

Bu savaş sonucunda milyarlarca silah satışlarını gerçekleştirdiği gibi de milyarlarca dolar savaş masrafından geçici de olsa kurtulmuş oldu.

ABD bu aldığı kararla Türkiye’yi Rusya’dan koparmak ve Türkiye’yi İran’a karşı savaşta kendi safına çekmiş oldu. Bugün artık  RTE ABD ile yaptığı it dalaşını ilerdeki tarihlerde Rusya ve İran’la yapacağı günlerde pek uzak olmasa gerek.

Peki şimdi bu ABD çekildi diyenler, ABD yenildi diyenler İran’a karşı yapılan hazırlıkları görmeyecek kadar körler mi. Emperyalizmin işgal ettiği yerlerden kendi rızasıyla çekildiği nerde hangi tarihte gözükmüştür?

Unutmayın ki Ortadoğu savaşı öyle bir savaş ki dün dost olan yarın düşman olabilir, düşman olan yarın dost olabilir bir coğrafyadır. Böyle bir yerde savaş politikası yürütmek her baba yiğidin harcı değildir. Hele de her tarafınız en yüksek silah teknolojisiyle, haydutlarla çevrilmiş bir halksanız.

Böyle bir durum karşısında birileri ile mutlaka kendi çıkarlarınız doğrultusunda işbirliği yapmak zorundasınız. Bu ABD Rusya veya başka birileri olabilir. Bunun dışında başka yolunuz yoktur. Değişen global emperyalist güçlerin hakim olduğu bir dünyada.

Böylesi bir dünyada emperyalistler çıkarları nerdeyse kendileri ordadır. Dolayısıyla ABD Türk ordusuna vazife vermekte, ABD'nin boşalttığı yerleri Türk ordusunun dolduracağından bahsetmektedir. İşte devasa bir sorun olduğu yerde durmaktadır: Erdoğan liderliğindeki Türk burjuvazisinin işgal, soykırım, talan saldırısı ihtimali. Rojava'da tarihin görebileceği en büyük soykırımlardan birisi yaşanabilir. Ama bu asla Kürt halkının mücadelesini asla engelleyemeyecektir. Çünkü Kürt halkı ne  Rusya’ya ne de ABD’ye güvenerek bu haklı özgürlük mücadelelerini başlatmadı, onlar sadece kendi öz halkının gücüne güvenerek asırlardan beri mücadele veriyor vermeye de devam edeceklerdir.