Şuanda 13 konuk çevrimiçi
BugünBugün57
DünDün789
Bu haftaBu hafta846
Bu ayBu ay9073
ToplamToplam10219415
Ali Rıza Köse - Özgeçmiş PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Salı, 30 Nisan 2013 18:05


1951 yılında Dersim’in Pertek İlçesi’nin Carxıg (Yalınkaya) Köyü’nde doğdu. 1960’larda Dersim Öğretmen Okulu’nda öğrenci mücadelesine katıldı. 1968’de “Pir Sultan Abdal Oyunu’nun Dersim’de sahnelenmesinin valilik tarafından yasaklanması sonrası çıkan kitlesel olaylarda gözaltına alındı. 1969’da Antakya’da öğretmenliğe başladı. 12 Mart’ta THKO üyeliğinden gözaltına alındı. Adana Sıkıyönetim Komutanlığı’nda yargılanıp beraat etti.  Antakya’da 3 dönem TÖB-DER (Türkiye Öğretmenler Derneği) başkanlığı yaptı. Yozgat-Akdağmadeni’ne sürüldü. Burada maruz kaldığı saldırılardan dolayı öğretmenliği bırakmak zorunda kaldı.

 

12 Mart sonrasında yeniden derlenen THKO ile ilişkilendi. THKO’nun yaşadığı saflaşmada THKO-MB saflarında yer aldı. Bu yapının partileşmesi ile birlikte bir TKEP(Türkiye Komünist Emek Partisi) üyesi ve yöneticisi olarak mücadelesine devam etti. TKEP’teyken özellikle küçük üretici ve yoksul köylülüğün örgütlenmesi mücadelesiyle uğraştı.

 

Daha sonra TKEP’in Kürdistan Seksiyonu olan özerk örgütlenmede ve bunun partileşmesiyle kurulan KKP (Kürdistan Komünist Partisi)de merkez yürütme kurulu üyesi olarak çalıştı. Bu görevini sürdürüyorken Kasım 1982’de Amed’de tutuklandı. Amed ve İstanbul’da yaklaşık 5 ay polis sorgusunda kaldı. Diyarbakır Cezaevi’nin bütün vahşetini yaşadı  bütün mücadelelerine katıldı. 1987’de serbest bırakıldı.

 

Bu tarihten sonra sosyalist hareketin ve sendikal hareketin yeniden derleniş faaliyetlerinde aktif olarak yer aldı. Ali Rıza Köse birkaç yıl önce yitirdiğimiz Sait Üner ile birlikte 12 Eylül sonrasındaki bağımsız sendikal faaliyetin tanınmış isimlerinden birisiydi.

 

Toplumsal Kurtuluş, Emek Dünyası ve Emek Sosyalist Dergi, Toplumsal Dayanışma gibi yayınların yayın kurullarında yer aldı.

 

Kuruçeşme tartışma toplantılarının katılımcıları arasındaydı. Sonrasında Sosyalist hareketin birlik faaliyetleri çerçevesinde sırasıyla Birleşik Sosyalist Alternatif, Birleşik Sosyalist Parti ve birinci ÖDP içinde yer aldı. BSP kurucusu ve merkez yürütme kurulu üyesi idi.

 

ÖDP’deki ayrışmayı takiben sırasıyla SEH(Sosyalist Emek Hareketi) ve SGPH(Sosyalist Gelecek Parti Hareketi) içinde yer aldı. Yitirdiğimizde SYKP(Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi)nin bir mensubu ve HDK (Halkların Demokratik Kongresi)nin bir aktivisti olarak faaliyetlerini sürdürmekteydi.