Şuanda 49 konuk çevrimiçi
BugünBugün452
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6424
Bu ayBu ay40161
ToplamToplam10156716
Bretix gölgesinde İngiltere seçime gidiyor PDF Yazdır e-Posta
İsmet Yüce tarafından yazıldı   
Çarşamba, 20 Kasım 2019 19:35


Britanya iç politikası Başbakan David Cameron’dan bugüne Brexit Referandum’unun çok az bir farkla Avrupa birliğinden ayrılma kararı çıkması ile bir karmaşa ve belirsizliğin içerisine girmiştir.

Çok uzun ve planlı bir iç devlet işleyişi olduğundan, belirli iç ekonomik ve dış diplomatik sorun-sıkıntılar olsada, olması gerekenden daha az etkilenmiş görünüyor.

Muhafazakar cephe genel çoğunlukla Avrupa Birliği çıkışından (Brexit) yana tavır alsalarda, parlemento seçimlerinde çeşitli sorun ve Avrupa Birliği’nin taleplerini kabul etmedikleri için çekinceli davranıyorlar. İşçi Partisi ve Liberaller ise Avrupa Birliği’nden yana oylama ve propaganda yapsalarda, açıktan halkın iradesini yansıttığı için referandum sonucuna demokratik kaygılarla karşı çıkamıyorlar. Brexit Partisi veya UKIP, Britanya Bağımsızlık Partisi, Nigel Farage liderliğinde çıkış politikası ile hareket ediyorlar. Brexit Partisi uydurma propaganda ile hareket etselerde seçimlerin sonucunu belirleyecek kadar etkili oldular.

Theresa May süreci iyi yönetemediği ve Avrupa Parlementosu  ile Westminster’de istediği güç ile sonuç alamayınca çekilmek zorunda kaldı. İngiliz Trump’ı olarak adlandırılan Boris Johnson yeni Başbakan seçildi. Boris Johnson’ da parlemento feshine kadar giden uç önlemler denemesine rağmen istediği sonuçu ve desteği alamadığından erken seçime gitmek zorunda kaldı.

İngiltere böylece 12 Aralık’ta erken seçime gidiyor. Biraz baskın seçim kararı oldu. İşçi Partisi tam hazır olmamasına rağmen kabul etti. Hiç bir parti seçime tam hazır görünmüyor. Ekonomi ve dış ilşkiler  etkili gibi görünsede asıl önem Brexit üzerine nelerin nasıl söyleneceğine bağlı gibi görünüyor.

Jeremy Corbyn sol geleneğin statükocu temsilcisi olduğundan, hem parti içinde hemde genel kamuoyunda pek sıcak karşılanmıyor. Başlangıçta %15 lere varan anket farkı biraz azalmış gibi görünse de, muhafazakarlar güçlü bir biçimde yeniden seçilecek.

Brexit Partisi Muhafazakâr’lara birlik çağrısı yapıyor, başarılı olursa seçim sonuçlarında büyük fark olur.

Liberaller ve Yeşiller beklenenden daha çok oylarını artırmış görünüyorlar. Son yapılan yerel seçimlerde de iyi sonuçlarla çıkmışlardı.

İngiltere parlementosunda 650 milletvekili var, yeni seçimlerde aşağı yukarı hepsi değişecek. Süreç içinde işçi Partisi ve Muhafazakarların çok önemli isimleri partilerinden istifa ettiler. Nerdeyse hiçbiri yeniden aday değil.

Seçimleri farklı Muhafazakârlar kazanacak. Brexit’in ne olacağı belli değil. Bütün sonuçlar askıda görünüyor.

İskoçya, seçimleri daha güçlü yerel-bağımsız sistem için kullanmak eğiliminde. Kuzey İrlanda ve sınır sorunu ise ana konu olacak gibi duruyor. Avrupa Birliği çıkışı gerçekleşirse serbest olan Kuzey ve Serbest İrlanda sınırının ne olacağı tartışılıyor. Şimdiki gibi açık sınır olması Avrupa normlarına uymuyor. Sınır eskisi gibi kapanırsa İrlanda Barışı sıkıntıya düşeceği yorumları etkili ve hakim.

Anlaşılacağı gibi durum her koşulda karmaşık ve çözümler kolay görünmüyor.

İngiltere’nin Kürd meselelerine ve Ortadoğu’ya bakışı ise sol-sağ hangi parti olursa olsun, genel devlet çıkarı  çerçevesindedir. Bu da Kraliyetin dünyaya genel çıkar bakışı ile örtüşmektedir.

Değerlendirmeyi, en son yayınlanan anket ile bitirelim:

Conservative (Muhafazakâr) Parti, Boris Johnson: %39

Labour (İşçi) Partisi, Jeremy Corbyn: %28

Liberal Parti, Jo Swinson: %15

Brexit, UKİP, Nigel Farage (aday değilim diyor): %10

Green (Yeşiller), Siân Berry: %3