Şuanda 52 konuk çevrimiçi
BugünBugün471
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6443
Bu ayBu ay40180
ToplamToplam10156735
O bölgeyi hiç bilmiyoruz! PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 10 Eylül 2022 21:48


Devrimler tarihi denilince hangi devrimler öne çıkar?

Rus devrimi, Çin devrimi ve Küba devrimi…

Arnavutluk devrimini de Enver Hocacılar bilir diyelim…

Balkanlar ve Orta Avrupa ülkelerindeki devrimlerle ilgilenilmez. Sonuçta bunlar Kızıl Ordu sayesinde yapılmıştır.

Yugoslavya Nazi ordularını Kızıl Ordu’nun desteğiyle yenmemesine karşın bu devrimle de ilgilenilmez.

Uzakdoğu bölgesi, Vietnam-Kamboçya-Laos’taki devrimlerle de ilgilenilmez.

Vietnam’ın ABD’ye karşı verdiği savaş dünyada ve ülkemizde yıllarca popüler oldu. Ama sorun, Ho Chi Minh’den başka kimi tanırlar?

Vietnam ile Çin, Vietnam ile Kamboçya arasındaki savaşlar –sosyalist ülkeler arasındaki savaşlar- genellikle bilinmez. Bilindiğinde de bilgi yüzeyseldir, nedenleri üzerinde durulmaz. Sosyalist ülkeler arasında savaş kötü bir şeydir, olmamış kabul edilir!

Vietnam devrimi hakkında bilgim az buçuk vardı. Mesela çoğu kişinin adını duymadığı Dien Bien Phu savaşını bilirdim.

Evvelki gün Almanca 190 sayfalık bir kitaba başladım: Ho Chi Minh ve iki günde bitirdim. Anladım ki, bu devrim ve Ho hakkında bildiklerim bilmediklerim yanında pek küçük kalıyor.

Kitap Ho’nun biyografisini merkez aldığı için mesela devrim öncesinde Vietnam ve Kamboçya komünist partileri arasındaki silahlı çatışma konusuna değinmiyor. Bunu da öğreneceğim, sırayla.

İlk kurulan Hindiçin Komünist Partisi’dir, ardından parçalara ayrılır.

Vietnam’da sosyalist hareketin ve partinin gelişmesi başka ülkelerdekinden daha fazla iç çatışmalarla doludur. O kadar ki, kitabı bitirdiğinizde bitmez tükenmez çatışmalardan yorulduğunuzu hissediyorsunuz.

Ho Chi Minh’in Vietnam devrimindeki işlevi hiç de bildiğimiz gibi değildir. Partinin kurucusudur, yıllarca III. Enternasyonal’in bölgedeki temsilcisi olmuştur ama parti üzerindeki etkisi 1960’lı yıllarda hızla zayıflar ve giderek sembol bir isim durumuna gelir.

Kitapta özellikle belirtiliyor: Ho Amca’nın partideki konumuyla, dünya çapında bilinen konumu birbirinden farklıdır. Ho Amca özellikle ABD ile savaş yıllarında belirleyici bir fonksiyona sahip değildir. Belirleyici olan Le Duan’dır.

Benim için büyük bir başka sürpriz Dien Bien Phu kahramanı Giap’ın daha sonra geri plana düşmesi olur. İçişleri Bakanı oluyor, silahlı kuvvetler komutanı değil…

Ho’ya yıllarca yöneltilen suçlamalar kısaca şöyle: uzlaşmacı, halka güvenmiyor, sürekli ılımlı yollar arıyor…

Ho Amca Fransızların ve özellikle de ABD’nin askeri gücünü biliyor ve onlarla çatışmayı kışkırtmamaya çalışıyor. Bunda yanlış bir şey bulunmuyor.

SSCB ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin arası açıldıktan sonra iki taraftan birini tercih etmeyi sürekli erteliyor.

İki taraftan da yardım alabilmek için böyle yapılması gerekiyor.

Ho Amca iyi bir Konfüçyusçudur.

Bambaşka bir kültür…

Konfüçyus’u öğrenmek gerek çünkü Çin Komünist Partisi tarihinde de önemli yer tutuyor.

Ho Amca hayatının sonuna kadar sade ve masrafsız bir hayat yaşar. Devlet başkanı olduğunda sarayda oturmayı kabul etmez, basit bir evde yaşar. Sade bir elbise ve tahta sandallar giyer.

Kendisi için cenaze töreni yapılmamasını, cesedinin yakılmasını ve halkın parasının israf edilmemesini ister ama parti yönetimi –kendisine söylemeden- bunu kabul etmez. Ho Amca, Lenin gibi mumyalanacak ve daha sonra yapılan büyük bir mozaleye gömülecektir.

Ölümünden yıllar sonra bazı köylerin Ho Chi Minh adını almaları ilginç. Vietnam kültüründe tarihsel temeli var. Önceki yüzyıllarda da böyle yapılırmış. Tanınmış kişilerin adı köye verilince, onun köyü koruduğuna inanılırmış.

Çok değişik bir kültür ve devrim kaçınılmaz olarak o değişik kültüre dayanmış olmalıdır.