Şuanda 65 konuk çevrimiçi
BugünBugün1034
DünDün2294
Bu haftaBu hafta7006
Bu ayBu ay40743
ToplamToplam10157298
Balkanlarda önemli hamle PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 18 Haziran 2022 20:24


Türkiye Ortadoğu ülkelerindeki eski etkisini kaybetti. Özellikle Mısır ile ilişki tazeleyip arayı düzeltmeye çalışıyor. Katar ile ilişkisi zaten iyi ve bu ülkede büyük bir askeri üssü bulunuyor. Suriye’nin bir bölümü denetiminde, Kuzey Irak’a ise istediği gibi girip çıkabiliyor.

Türkiye’nin Balkanlardaki artan etkinliği ise çoğu kişinin dikkatini çekmiyor.

Balkanlarda yıllardan beri etkin bir ülke ve bu etkinlik sürekli artıyor.

Arnavutluk’u yakın zamanda ziyaret eden eski Halkın Kurtuluşundan bir arkadaş başkent Tiran’da 15 Temmuz anıtı gördüğünü söyledi. Türkiye bu ülkede otoyol yapımının yanı sıra başka alanlarda da yatırım yapmış bulunuyor.

Kosova, ki ikinci Arnavutluk sayılabilir, Türkiye tarafından hemen tanınmıştı.

Bu ülke ile Sırbistan arasında yıllardan beri ya savaş ya da sert uyumsuzluk vardır. Kosova nüfusunun bir bölümü de Sırplardan oluşmaktadır ve Sırbistan bu ülkenin aslında kendisine ait olduğunu savunmaktadır.

Sırbistan’da müthiş bir Türk karşıtlığı vardı. Sırbistan prensliği ve müttefiklerinin ordusu 1389’da Kosova’da –bölgedeki adıyla Amsfeld- Osmanlı ordusuna karşı kaybetti. İki tarafın da büyük kayıp verdiği bir savaş oldu ve Osmanlı Padişahı 1. Murat savaş alanında bir Sırp prensi tarafından öldürüldü.

Sırplar için bu savaş tarihsel öneme sahiptir çünkü bu yenilgiyle Osmanlı’ya Avrupa içlerine ilerlemenin yolu açılmıştır.

O Sırp prensi –yanlış hatırlamıyorsam adı Lazar’dı- halen Sırpların ulusal kahramanıdır.

Savaşın 600. yılında, 1989’da yapılan büyük mitingde Milosevic konuşur ve büyük Sırbistan’ın mutlaka kurulacağını açıklar.

Yugoslavya bir devlet olarak sona ermek üzeredir.

Dışişleri bakanından sonra RTE de bu ülkeyi yakın zamanda ziyaret edecek.

600 yıldan fazla zaman öncesi savaşın ulusal kültüründe önemli yer tuttuğu Sırbistan’a bu ziyaret önemlidir. Önemi, ticaretin artırılmasından ibaret değildir ve hatta bu geri plandadır.

Balkanlardaki en büyük sorun Sırbistan’dır. Hatırlanacak olursa Yugoslavya savaşı sırasında da NATO güçleri asıl olarak Sırbistan’a saldırmıştı.

Türkiye’nin Kosova ile de iyiden öteye ilişkileri olduğu düşünülürse, Balkanlarda arada sertleşen çelişkide Türkiye’nin arabuluculuğa talip olacağı şimdiden söylenebilir.

Bu ziyaretten başka sonuçlar da çıkar mı, bilmiyoruz ama Sırbistan’a ziyaretin kendisi bile yeterince önemlidir.

Bu ziyaret Türkiye’nin Balkanlardaki etkinliğinde kenarda kalan bir ülkeye yapılmaktadır.

Arnavutluk, Kosova, Macaristan, Hırvatistan’ın ardından Sırbistan…

Bu bölgede irili ufaklı çok ülke bulunuyor. Listeye başkalarını da eklerseniz itirazım yoktur.