Şuanda 17 konuk çevrimiçi
BugünBugün373
DünDün2214
Bu haftaBu hafta9108
Bu ayBu ay30110
ToplamToplam10192164
Teslim Töre ile ilgili olarak... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cuma, 27 Mayıs 2022 17:25


 

 

İki yeni kitapta, birisi Süleyman Kırteke’nin Devrim Uzun Sürer –kitapla ilgili önceden yazmıştım- diğeri Ahmet Tuncer Sümer’in Deniz’leri Kurtarmak başlıklı kitaplarında Teslim Töre ile ilgili değişik suçlamalar yer alıyor. İkincisini henüz okumadım, sadece bir arkadaştan adımın geçtiği bölümü göndermesini istemiştim. THKO ile ilişkim olmadığı için hangi vesileyle benden söz edildiğini merak etmiştim. Denizlerin idamından kısa süre önce Ankara-İstanbul seferini yapan THY uçağını Sofya’ya kaçıranlardan Sefer Şimşek ile Yazın Dergisi için yaptığım söyleşiden alıntılar yapılmış, bu vesileyle…

İyi ki de zamanında bu adamla söyleşi yapmışım. Bunlar önemli tanıklıklardır, bir daha yapamayabilirsiniz.

Konuyla ilgili birkaç arkadaş fikrimi sordu, söyleyebileceğim bir şey bulunmuyor.

1970’li yılların başlarında Teslim Töre’yi tanımadığım gibi THKO içinde de hiç yer almadım. O yıllarda o örgütte bulunanların konuşmasında yarar vardır.

Önceki yazılarda da belirtmiştim: 1972’de THKO ile THKP-C arasında yakınlaşma ve hatta ittifak olduğu belirlemesi yanlıştır. En yukarda belki vardı, bilemem ama bu yakınlaşma orta kademeye bile yansımamıştı. THKO çok sayıda eylemini Ankara’da yaptı. Denizlerin kurtarılması için yapılan iki eylem de Ankara’dadır. Bu demektir ki kentte önemli kadroları vardı. Biz de ODTÜ’de THKP-C’li önemli bir gruptuk. THKO’lularla ilişkimiz vardı ama hiç iyi değildi.

Aramızda yardımlaşma oldu.

Mesela THKO militanlarından, ODTÜ’de aynı bölümde okuduğumuz ve aynı öğrenci derneğinden tanıdığım İsmail Şahin’in kalacak yeri yoktu, hallettik.

Silah gerekiyordu, verdik. Geri almakta biraz sorun yaşadık. İsmail’in bize aktardığına göre, “bunlar silahı ne yapacak?” diyorlarmış. Sonunda silahı geri aldık ama THKO’nun THKP-C’ye bakış açısı buydu: bunlar kalem efendisidir!

Geçmişte bu belirlemeyi Mahir Çayan için yaparlardı.

Belirttiğim gibi bu kitaplarda yer alan Teslim Töre ile ilgili değişik suçlamalar ne oranda doğrudur, bilemem.

 

Son Güncelleme: Cumartesi, 28 Mayıs 2022 04:18