Şuanda 69 konuk çevrimiçi
BugünBugün1530
DünDün2294
Bu haftaBu hafta7502
Bu ayBu ay41239
ToplamToplam10157794
Guernica PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 16 Nisan 2022 19:45


Ünlü tablonun adını biliyorsunuzdur, açıklanması gerekmez.

Uzun zamandır 20. yüzyılın –belki de bütün resim tarihinin- bu en ünlü tablosunun tarihini ve yorumunu öğrenmek istiyordum. Resim yapmak konusunda özel bir yeteneksizliğim bulunuyor ama resim teorisi konusunda değil…

Son olarak birkaç ay önce bu eksiğimi yeniden hatırladım. Bir ismin Guernica ve Picasso hakkında yazısını okudum ve canım sıkıldı. Değer verdiğim bir isim ama yazı tek kelimeyle rezalet… Herhalde bulunduğu örgütün yayın organında yayınlanmıştır diye düşünüyor insan ve yazı bir konuyu bilmeden yazmaya örnek olabilecek özellikler taşıyordu. İnsan her konuyu bilemez ve bilmediği konuda da yazmaz, yazmamalıdır.

Neresinden başlamalı; Guernica Nazi uçakları tarafından bombalanan İspanya’da bir kentin adı. Amaç Franco’yu Cumhuriyetçilere karşı desteklemek ve yakında başlayacak İkinci Dünya Savaşı’nın provasını yapmak… Savaş başlamadan önce Paris’te sergilenen tabloya bakan bir Nazi subayı Picasso’ya sorar: “Bunu siz mi yaptınız?”

Picasso, “Hayır siz yaptınız,” diye cevap verir.

Guernica resimde çığır açan bir tablodur. Picasso’nun en tanınmış temsilcisi olduğu kübizmin tipik yapıtı sayılmaz ama yine de bu kapsama girer.

20. yüzyılın başlarında fotoğraf makinesi bulunmuştu ve resim artık başka türlü olmak zorundaydı. Gördüğünü çizmek resim yapmak ise fotoğraf bunu daha iyi yapıyordu.

Yeni resim anlayışında tablo tarihle, duygularla iç içedir.

Fotoğraf gibi doğal manzara ya da insan resmi de resmedileni önden gösterir. Gerçekte kişi ya da resmedilen cismin yukardan, sağdan, soldan ve aşağıdan görünümleri de vardır ve bu görünümlerin tümü o kişi ya da cisme aittir. Kübizm bütün görünümleri özgün şekilde bir araya getiren akımdır denilebilir.

Bu konuda bilgisiz sayılırım ve anlattıklarım alfabe bile sayılmaz.

Bu kadarını bile bilmeden Guernica ve kübizmden söz etmeden Picasso hakkında yazı yazılabilir mi; önceden düşünemezdim ama yazılabiliyormuş.

Neyse, sürekli kitap alan birisi olduğum için eski kitapları da satıyorum. Ucuz oluyor tabii ama hiç yoktan iyidir. Bugün eski kitaplar alan ve satan yerde (Almanca) Guernica – Bir Resmin Biyografisi kitabını gördüm. Yazan sanat tarihi üzerine kitapları olan birisi olduğuna göre konuyu iyi biliyor demektir. Kitapçı parasını almadı, hediye etti.

Klasik resmi anlamak sorun değildir. Louvre müzesinde 40-50 metre uzunluğunda büyük tabloların önünde dakikalarca dururdum. Tabloda kaç kişi var, belki 20 belki 50… Fransa kraliyet tarihinde bir dönemi anlatıyor; insanlar, giysiler, duruşlar… Böyle büyük tablolara hayran olurdum.

Guernica ile tarih, kültür ve bir katliamla ilgili tabloyu anlamaya çalışacağım.

Bildiğim kadarıyla İspanya tarihinin temel özelliklerini bilmeden bu tablonun anlaşılması mümkün değildir. Bu bambaşka bir resim anlayışıdır.

 

Bakalım, 400 sayfalık kitabı okuyunca herhalde anlarım…