Şuanda 68 konuk çevrimiçi
BugünBugün988
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6960
Bu ayBu ay40697
ToplamToplam10157252
Biz de halkız! PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Perşembe, 04 Ekim 2018 15:47


Almanya Yeşiller Partisi’nin bu ay sonunda yapılacak Hessen eyalet parlamentosu seçimleri için çıkardıkları afiş epeyce hoşuma gitti. Politik olarak bu partiye yakın değilim. Frankfurt’ta PDS (Demokratik Sosyalizm Partisi) il yönetiminde iken Yeşiller ile ilgili olarak “ değişik yemek alışkanlıkları olan liberaller” denilirdi ve doğru bir belirlemeydi. Frankfurt da Yeşiller’in doğum yeri sayılır. Güzel bir afişi beğenmek için ise mutlaka o partiden olmak gerekmez.

Afişte ön planda Yeşiller’in alameti farikası sayılan büyük bir günebakan çiçeği görünüyor, yanında değişik bitkiler ve altta da Almanca olarak “Biz de halkız” yazılı.

Almanya’da hayvanlara yönelik şiddet, hayvanlara tecavüz gibi sorunlar bulunmadığı için afişte hayvana yer verilmemiş, Türkiye’de olsaydı hayvanların da bulunması gerekirdi.

Anlatılmak istenilen şudur: halk belirli bir toprak parçası üzerinde yaşayan insanlardan ibaret değildir, bitkiler ve hayvanlar da halka dahildir. Bazı zararlı böcek türleri de hayvan kategorisine girer ve ilaçlamayla yok edilirler ama burada önemli olan zihniyettir. Hayvanları ve bitkileri canlı türleri olarak kabul etmek ve halkın kapsamı içinde görmek…

“Türkler ülkelerini neden sevmezler?” başlıklı yazıda halkın ülkesini harita üzerinde sevdiğini ya da soyut olarak sevdiğini ama somut olarak sevmediğini belirtmiştim. Yaşadığı yeri somut olarak sevmek, ona bakmak demektir. Çevreyi kirletmemeye dikkat edersiniz, bitkiler ve hayvanları kollarsınız… Avrupa ülkelerinde sokak kedisi veya köpeği göremeyeceğiniz için bu hayvanları kollamanız mümkün değildir. Hepsinin sahibi vardır ve zaten insanlar yukarda açıklanan zihniyete sahip oldukları için sokak kedisi ya da köpeği göremezsiniz.

Tesadüfe bakın ki bugün de Dünya Hayvan Hakları Günü imiş. Yeşiller’in afişini daha önce gördüğüm için yazıyı da önceden düşünmüştüm ama iyi bir rastlantı oldu.